Parafin Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Parafin Nedir?

Parafin renk ve koku özelliği olmayan bir mum türüdür. 19. Y.y’ ın başlarında bulunan parafin petrol sektöründe oluşan ihtiyaç nedeni ile bulunmuştur. Parafin katran, benzen ve petrol ürünlerinde çözünebilen bir kimyasal olup suda aslan çözünme yapmamaktadır. Parafinin karbon miktarı 50 – 55 civarında olup molekül ağırlıkları 700 dolayında bir kimyasaldır.

Parafin Nerede Kullanılır?

Parafin ilaç sektöründen tekstile, plastik sektöründen patlayıcı sektörüne kadar hemen hemen her üretim alanında sıklıkla kullanılan bir maddedir.
Tekstilde kullanılmakta olan parafin sayesinde ürünlerin su ve hava geçirmezlik özelliği kazandığını söyleyebiliriz.

Kozmetik ve bakım ürünleri üretiminde kullanılan parafin ile cilt bakım ve kozmetik ürünleri suya karşı oldukça dayanıklı ve çözünmeyi geciktirici etkileri olacaktır. Ayrıca deri gözeneklerini tıkayarak kullanılan cilt bakım ürünlerinin cildi daha nemli tutmasını sağlamaktadır.

Tüm gıda paketlemelerinde kullanılan parafin, paketleme sayesinde ürünün hava ile olan temasını keserek ürünün bayatlamasını engellemekte ve son kullanma tarihini ileri düzeye çekmektedir.
Parafin ham hali ile her türlü mum yapımında kullanılmaktadır.
Elektrik malzemeleri üretiminde ve tasarımında sıklıkla parafin kullanılmaktadır.

Parafinin zararları nelerdir ?

Bir kimyasalın gıda ve yiyeceklerde kullanılması elbette sakıncalı ve zararlıdır. Parafin gıda paketlemesinde paketlerde aktif olarak kullanıldığı için zararlıdır ancak bu hemen etkisini gösterecek bir zarar değildir. Gıda paketlemesinde yalıtım amaçlı kullanması dolayısı ile ürünün temas etmemesine özen gösterilmelidir.
Günümüzde sebze ve meyvelerin parlaklıklarını artırmak, hamlığını gidermek ve daha uzun süre bozulmasını engellemek için parafin kullanılmaktadır. Örneğin elma, ayva veya armut’un üzerinde yer alan beyaz nokta ve tozlar birer parafin ürünü olup oldukça zararlı olmaktadır.

Cilde ve vücuda doğrudan etki eden tüm kimyasal ürünlerin zararı olduğu gibi parafin de cilde doğrudan etki edeceği vazelin krem veya tüm kozmetik ürünler gibi zararları olmaktadır. Deri gözeneklerini tıkamakta ve derinin hava almasına engel olmaktadır. Bu hem terlemeyi engellemekte, hem toksinlerin atılmasına engel olmakta hem de canlı cilt hücrelerinin kendini yenilemesini önlemektedir.

Bir cevap yazın

Tag: